Skip to main content

Tips en trucs

Profiteer van onze ervaring

Hamerboren

Hamerboren van Heller houden ook stand wanneer ze op wapening stoten. Toch is het aan te raden vóór aanvang van het boorwerk de wandopbouw op wapeningen te controleren met behulp van een detector en het boorgat indien mogelijk alleen in zuiver metselwerk te maken. De wapeningen bevinden zich om statische redenen in de bouwkern en moeten indien mogelijk niet doorboord worden. Is dit om constructieve redenen echter niet te vermijden, dan moet eerst een staticus worden geraadpleegd.

Vóór aanvang van boorwerk is het aan te raden te controleren of er rond het boorgat buizen of kabels lopen. Gewoonlijk lopen kabels en buizen loodrecht omhoog of omlaag naar de contactdoos of armatuur. Daarom wordt geadviseerd boorgaten indien mogelijk niet direct boven of onder een contactdoos of armatuur uit te voeren. Bij doorgangsgaten moet ook de opbouw aan de tegenoverliggende zijde worden geanalyseerd. Gebruik hiervoor beslist ook speciale detectors.

Er wordt geadviseerd het schachteinde van de boor met schroefdraadvet te smeren, voordat u deze in de boorhouder vastzet. Dit verlengt de levensduur van de hamerboormachine. Vóór de montage van een plug moeten de materiaalresten in het boorgat worden verwijderd, zodat de plug zorgt voor optimale veiligheid.

Houtboren

Span bij doorgangsgaten het werkstuk stevig op een ondergrond (reststuk) en boor door het werkstuk heen iets in de ondergrond. Zo wordt splintervorming aan de onderkant van het werkstuk vermeden.

Boren met behulp van een kolomboormachine produceert precieze boorgaten en zorgt voor een recht verloop van het boorgat. Boren met een handboormachine vereist een nauwkeurige geleiding met de hand.

Trek het gereedschap tijdens het boren regelmatig uit het boorgat terug, om zo de spanen uit het boorkanaal te verwijderen. Blijft dit luchten en dus het verwijderen van de spanen achterwege, dan raakt het boorkanaal verstopt, de boor gaat vastklemmen in het boorgat en veroorzaakt schroeiplekken.

De scherpte van de boren blijft bij zorgzaam gebruik gedurende lange tijd behouden. Daartoe is het belangrijk, dat de gereedschappen alleen in massief hout of houtmaterialen worden gebruikt. Metaal of steen leidt tot afstomping van het gereedschap of tot snijvlakbreuk.

Beton- en steenboren

Slagboren zijn geconstrueerd voor de bewerking van metselwerk, steen en afhankelijk van het type ook beton. De soldeerverbinding van het hardmetalen boorplaatje is bij betonboren bestand hoge belastingen. Voor het doorboren van een wapening zijn echter speciale producten nodig.

Vóór de montage van een plug moeten absoluut de materiaalresten in het boorgat worden verwijderd, zodat de plug zorgt voor optimale houvast.

Metaalboren

Regelmatig terugtrekken (luchten) van de boor voorkomt dat spanen zich ophopen in de spiraal van de boor. Blijft dit luchten en dus het verwijderen van de spanen achterwege, dan raakt het boorkanaal verstopt, de boor gaat vastklemmen in het boorgat en kan breken.

Het gebruik van een kolomboormachine heeft als groot voordeel de precieze boorgaten en garandeert een recht verloop van het boorgat. Als de gebruiker met een handboormachine boort, dan is een zeer nauwkeurige geleiding vereist.

Boorgaten in hardere materialen kunnen leiden tot verhitting van de gereedschappen. De slijtage van het snijvlak vordert sneller, de kans op breuk neemt toe. Om een lange levensduur te bereiken, is toevoer van het geschikte koelmiddel gedurende het hele boorproces belangrijk.

De scherpte van de boren – en zodoende het snijgemak in metaal en kunststof – blijft bij zorgzaam gebruik gedurende lange tijd behouden. Hiervoor is het belangrijk dat de gereedschappen niet worden gebruikt in keramiek, steen of andere "vreemdsoortige" materialen.